חלת שבת שרק יצאה מהתנור היא אחד המאפים האהובים עלי. ישנה הנאה מרובה בהכנת חלות לשבת תוצרת בית. תחשבו על האושר הנובע מנגיסה בחלה אוורירית ומתוקה. לאחר שחיסלתם את הפרוסה הראשונה אתם כבר מתכננים מה למרוח על הפרוסה השניה. האושר הזה מתעצם במיוחד כשמכינים את החלה לבד.
ההתרגשות בהכנת חלה, מעבר למשמעות היהודית היא עצומה. אצלי ההתרגשות מתחילה כבר בשלבים הראשונים של ההכנה, שריח השמרים מפזר ניחוח נהדר בכל הבית. בשלב הזה דיירי הבית יודעים שעוד מעט תהיה החלה בתנור ולא כדאי להם להתרחק מהבית ושעדיף להם להישאר בסביבה.
למרות שאנחנו מאוד אוהבים חלה לשבת, אנחנו לא מכינים אותה לעתים קרובות. לא תמיד יש לנו את הזמן. בינינו, מי שכבר הכין חלות לשבת יודע שאופן ההכנה עצמו מאוד קל ופשוט, אך הוא מצריך תשומת לב וזמן. הזמן הוא בעצם תהליך התפיחה של החלות. התפיחה הראשונה היא ממש בסיום שלב הלישה והכנת הבצק, תפיחה שאורכת כשעה. התפיחה השניה היא לאחר שיצרתם כדורים מהבצק משהו כמו 10 דקות של תפיחה נוספת, ולאחר מכן תפיחה נוספת של 35 דקות לאחר שקלעתם צמות מהחלה שלב אחד לפני הכניסה לתנור האפיה. לפחות ככה זה אם אתם רוצים לעבוד לפי המתכון שלנו.
את החלה שלפניכם הכנו אתמול בבוקר יום שישי, סוף סוף היה לנו קצת זמן לאחר תקופה די לחוצה. הרעיון לאפות את החלה צץ לאחר שהחלטנו להכין חריימה עם המון שום ורסק עגבניות ובינינו איך אפשר בלי חלה טריה לטבול ברוטב.
נעבור על השלבים שהם באמת קלים.. אגב את החלה או יותר נכון לומר החלות (יוצאות 4 חלות בינוניות מקילו קמח ועבודה על פי המתכון המצורף) אפשר להכין בעזרת מיקסר או ללוש בעזרת הידיים.
השלב הראשון יהיה להכניס את הקמח הסוכר והשמרים לתוך קערת המיקסר ולערבב מעט בעזרת כף. הערבוב נועד לפיזור אחיד עד כמה שאפשר של השמרים והסוכר לפני הכנסת הנוזלים.
השלב השני הוא הוספת השמן, הביצים, והמים (רצוי מאוד שיהיו פושרים או בטמפרטורת החדר), מפעילים את המיקסר למשך 5 דקות עד לקבלת בצק אחיד. לאחר 5 דקות של לישה מוסיפים את המלח ולשים 3 דקות נוספות.
את הבצק המוכן מעבירים לקערה משומנת במעט שמן ומכסים אותה בשקית ניילון רגילה, לא בניילון נצמד! אני מציע להגביה את השקית בעזרת משיכה קטנה כלפי מעלה כך שבזמן התפיחה הבצק לא ידבק לניילון. התפיחה אורכת כשעה. הניחו את הקערה עם הבצק במקום חמים ללא רוח בבית.
לאחר שהבצק תפח תפיחה ראשונית יש לקמח משטח עבודה וליצור מהבצק 4 כדורים שווים עד כמה שאפשר. את הכדורים מניחים לתפיחה נוספת של 10 דקות לפחות.
אנחנו קלענו צמות רגילות, זה הכי קל, התוצאה מרשימה וזה לא גורע מהטעם המיוחד של החלה. לצורך הקליעה שלנו יצרנו מכל כדור בצק 3 רצועות ארוכות בקוטר של 2 סנטימטר בערך, את הצמות הקלועות מניחים על נייר אפיה בתבנית, 2 חלות בכול תבנית. אם אתם מעונינים לקלוע את החלה בצורה אחרת אני ממליץ לכם לראות את הסרטון קליעת חלה. ולפי הקליעה שתבחרו כך תחלקו את הבצק.
התוצאה מדהימה. מעבר לריח שיהיה בבית החלות לשבת תהיינה פריכות אווריריות מתקתקות, טעימות מאוד ומרשימות.

- 1 ק"ג קמח לבן
- ¼ כוס סוכר
- 2 כפות שמרים יבשים
- 2 ביצים
- ½ כוס שמן
- ¼ 2 כוסות מים פושרים
- 1 כף מלח
- 1 ביצה
- 4 כפות שומשום
- לקערת מיקסר מוסיפים את הקמח, השמרים והסוכר ומערבבים בעזרת כף.
- מוסיפים את השמן , הביצים והמים ומפעילים את המיקסר למשך 5 דקות. ( למי מכם שרוצה ללוש בידיים הלישה אורכת בין 5 ל 8 דקות).
- לאחר 5 דקות של לישה מוסיפים את המלח ונותנים למיקסר לעבוד 3 דקות נוספות.
- מעבירים את הבצק לקערה משומנת לתפיחה ראשונה למשך שעה כאשר הקערה מכוסה בניילון.
- לאחר התפיחה יוצרים 4 כדורים מניחים אותם על משטח מקומח ומאפשרים להם לתפוח במשך 10 דקות.
- כל כדור מחלקים לשלושה חלקים, מהחלקים יוצרים צורה של רצועות בקוטר של ½ 2 סנטימטר, ומהרצועות קולעים צמות. סך הכול 12 רצועות שמהם מכינים כ- 4 חלות.
- את הצמות המוכנות מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפיה לתפיחה נוספת של 35 דקות.
- כ 5 דקות לפני תום הזמן יש להתחיל לחמם את התנור. הטמפרטורה הרצויה היא 180 מעלות.
- טורפים ביצה יחד עם כף מים ומורחים את החלות בעזרת מברשת יעודית בביצה. לאחר שמרחתם את הביצה על החלות זורים מעל שומשום או גרעיני חמניה( לפי טעמכם האישי).
- לפני הכנסת החלות לתנור אנו ממליצים לזרוק פנימה 2 קוביות קרח. קוביות הקרח יצרו לחות וישדרגו את החלות.
- זמן האפיה הוא כ 30 דקות בטמפרטורה של 180 מעלות.
למי מכם שרוצה שהחלה תהיה פחות מתוקה אפשר להפחית בחצי את כמות הסוכר. אם אתם מעונינים בחלה קצת יותר מתוקה הוסיפו 4 כפות גדושות נוספות של סוכר.
שלי נגינסקי
כל הכבוד החלה יצאה טעימה מאוד
EasyRecipes
היי שלי,
ההצלחה היא כולה שלך! כיף לשמוע.
רוני
היי,
כמה גר' זה 2 כפות שמרים יבשים.
אם אני עובדת עם שמרים רטובים, מה הכמות?
תודה ושבת שלום
ענבר
היי. אפשר לתת כמויות מדוייקות עם 2 קג קמח?
עשיתי את החלה הזו לפי מתכון של 1 קג ויצאה מושלמת
תמי
טעים ואוורירי
יעל נטר
אחרי שנים של מתכונים לא מוצלחים, זהו המתכון המנצח לחלות.
פשוט מדהים ומדוייק.
תודה.
שושי
היי
אפשר להתפיח לילה במקרר?
EasyRecipes
היי שושי, אני באופן אישי לא בדקתי ולכן לא רוצה להמליץ סתם. את יכולה כמובן לנשות ולשתף אותנו.