הגיע הזמן להכין לחם מקמח מלא יחד עם קמח שיפון! למה דוקא עכשיו בחודש אוקטובר? חודש אוקטובר הוא חודש שגורם לי באופן אישי התרגשות. החגים כבר מאחורינו, אנחנו רגועים יותר, והכי חשוב הצניחה של הטמפרטורה מאפשרת להכין את המאכלים הכבדים המבשרים את בוא החורף. הגיע הזמן להכין לחמים מלאים, מרקים ותבשילי קדרה מחממים. ובינינו אין יותר כיף מלהכין לחם ביתי.
תחושת ההתרגשות שמתמלאת בי בחודש אוקטובר היא תחושה שטבועה בי מילדות. קשה להסביר את הפלא המיסתורי בתקופה הזו של השנה. אני מתמלא השראה מרעננת מלווה ברגש לעשות את מה שאני הכי אוהב, אפיית לחם בבית. זה קורה גם לכם?
בעקבות ההשראה החלטתי שהיום בבוקר אמלא את המטבח בריחות נהדרים של אפיה. קיבלתי החלטה וכך היה. מזג האוויר הסגרירי שלח אותי להכין לחם מלא אוורירי עם גרעיני חמניה ודלעת. זה לחם בריא עשיר בטעמים מקמח מלא, קמח שיפון ומעט קמח רגיל. אגב, הבצק של הלחם הזה הוא ממש נהדר, אפשר להכין ממנו גם לחמניות. ההתפחה אורכת קצת יותר זמן אך ההמתנה משתלמת בהחלט.
את הלחם המיוחד הזה אני אוהב גם בגלל צורתו הכפרית המאוד פראית. אני חייב להזהיר מראש, הוא לא לחם יפה. הוא נסדק בהתפחה השניה, ממש ניקרע מהפנים החוצה ומקנה לו מראה מטורף, זה חלק מהעניין ואתם לא אמורים להתרגש מזה בכלל. אם אתם רוצים אפשר לצמצם את התופעה בהכנסת הבצק לתבנית אינגליש קייק שמגבילה את התרחבות הבצק בצדדים.
לחם מקמח מלא בריא יותר!
לחם מקמח מלא בריא יותר מלחם מקמח רגיל וצריכת לחם מקמח מלא עדיפה בהרבה על לחמים אחרים. ישנם מספר קריטריונים שבהם צריך לעמוד לחם מלא. אפשר לקרוא בהרחבה על סגולותו של לחם מקמח מלא באתר משרד הבריאות בקישור הבא: היתרונות התזונתיים של לחם מקמח המלא.

- 2 כוסות מים פושרים
- ½ כוס קמח לבן רצוי קמח לחם
- 3 כוסות קמח מלא
- 1 כוס קמח שיפון
- ½ 1 כפות שמרים יבשים
- 2 כפיות מלח
- 1 כף סוכר חום
- 2 כפות שמן זית
- 1/4 כוס גרעיני חמניה
- ¼ כוס גרעיני דלעת
- השלב הראשון בהכנת הבצק יהיה השריית הגרעינים במים רותחים למשך 10 דקות. הרתיחו מים מזגו אותם לקערה עמוקה והשרו את הגרעינים במים למשך 10 דקות. לאחר שהגרעינים שהו במים הרותחים כ 10 דקות סננו אותם מנוזלים בעזרת מסננת והניחו אותם בצד ליבוש.
- נפו את הקמח המלא, קמח השיפון והקמח הרגיל ישר לתוך קערת המיקסר. הוסיפו את השמרים היבשים יחד עם המלח וערבבו יחד את המצרכים בעזרת כף.
- הוסיפו את המים והשמן והפעילו את המקסר למשך 10 דקות של לישה בדרגת לישה בינונית.
- הוסיפו את גרעיני הדלעת וגרעיני החמניה לתערובת והמשיכו ללוש עוד כדקה.
- העבירו את הבצק לקערה משומנת כסו בנילון נצמד והתפיחו כ 40 דקות לפחות.
- לאחר התפיחה הראשונית מעבירים את הבצק למשטח מקומח ולשים את הבצק ביד כדקה. מהבצק יוצרים כדור אחד גדול (ללחם אחד) או 2 כדורים עבור 2 לחמים, ומניחים על נייר אפיה ישירות בתבנית האפיה.(זה השלב בו אפשר לחרוץ בעזרת סכין 2 חתכים) השאירו את הבצק לתפיחה חוזרת של 40 דקות.
- כ 10 דקות לפני תום התפיחה השניה יש להדליק את התנור ולכוונו על טמפרטורה של 230 מעלות.
- מכניסים את תבנית האפיה בזהירות לתנור לאפיה של 10 דקות בטמפרטורה של 230 מעלות ולאחר 10 דקות יש להוריד את הטמפרטורה ל 200 מעלות ולאפות את הלחם כ 40 דקות נוספות.
- בכדי לבדוק אם הלחם מוכן יש לדפוק עליו בתחתית. אם קיבלתם קול עמום וחלול הלחם מוכן.
אפשר להחליף את הגרעינים בבצל מטוגן. 1/2 כוס של בצל מטוגן תתאים לכמות הבצק.
כתיבת תגובה