אני מאוד אוהב מרק בצל צרפתי. מעבר לטעמו הנפלא והעדין הוא מעלה אצלי זכרונות נהדרים של ארוחות ערב עם חברים בימים קרים עוד שהיינו גרים בשכירות בדירה הקטנה בתל אביב לפני הנישואין. המרק שאנו מכינים כבר שנים טעים מאוד ופשוט להכנה וכולל מספר מצומצם של מצרכים. המרק לא דומה למרק שמוגש במסעדות עם כמות מטורפת של ציר מרק בשר, שאני באופן אישי ממש לא אוהב.
מרק בצל צרפתי הוא מרק מחמם, מנחם, טעים מאוד קלאסי ואלגנטי. באופן מאוד מפתיע מרק בצל הוא מרק קל להכנה. רוב מתכוני המרקים המוכרים שנוסו על ידינו לאחרונה היו משולבים עם ציר בשר או ציר של מרק ירקות. לאחר שהחלטנו שהגיע הזמן לגוון ולשנות השתמשנו באבקת מרק בצל עם מעט אבקת מרק עוף, והופתענו מאוד לגלות עד כמה המרק יוצא טעים( לדעתי יותר טעים מהמקור).
בצל טומן בחובו כמות אדירה של סגולות מרפא ונחשב למאוד בריא והוא מרכיב מאוד דומיננתי במטבחים רבים בעולם. הוא נחשב לירק המבוקש ביותר ומקוטלג במקום השני כירק הנצרך בעולם לאחר העגבניה. בצל משמיד את רוב סוגי הוירוסים, ולכן מומלץ מאוד לאכול כמויות גדולות של בצל בתקופת החורף, תקופה בה הוירוסים נפוצים מאוד. אכילת בצל מומלצת מאוד לאנשים שסובלים ממחסור בויטמינים. מחקרים הוכיחו שלא רק אכילת בצל מחסנת ועוזרת במניעת מחלות, אלה גם הרחת הבצל עצמו עוזרת ואף מונעת מחלות ויראליות, הרחת בצל עוזרת מאוד במניעת הצטננות ושפעת.
את סגולות המרפא שיש בבצל ידעו עוד בימי קדם, ויש תיעודים רבים שבמצרים העתיקה, הקדמונים הרבו להשתמש בבצל בכדי לטפל במחלות ובעיות רבות.
בצל מכיל 40 קלוריות ל – 100 גרם, אך הוא גדוש בויטמינים, מינרליים, ברזל (שלא נפגע כלל בכול צורת בישול!), גופרית, סוכרים, חומצות, ועוד.. כמות הויטמינים והמינרליים הנמצאים בבצל משתנים בהתאם לסוג הקרקע, האקלים והאזור בו מגדלים אותו.
עוברים למרק, המרק שלנו מאוד פשוט ובסיסי קצת שונה מהרגיל, אין בו קמח וגם לא יין לבן (מצרכים קבועים במרקי בצל צרפתיים מקוריים) ולכן ניתן לגוון ולהוסיף למרק ככל העולה על רוחכם: צרור טימין, מעט אגוז מוסקט, גזר וסלרי. לקבלת מרק סמיך, יש להוסיף מיד לאחר טיגון הבצל 3 כפות של קמח תוך ערבוב מתמיד ולהקפיד שהקמח לא ידבק לסיר.
מרק בצל משתלב נהדר עם תוספות כמו: שקדי מרק, קרוטונים, באגטים, וכמובן עם לחם שום ביתי. קרוטונים אפשר לקנות או להכין לבד, אנחנו הכנו פרוסות בגט קלוי פשוט וקל להכנה, את הבגט פורסים באלכסון לחתיכות של 10 מילימטר ומכניסים לתנור אפיה למשך מספר דקות עד שהם מזהיבים. ממיסים 25 גרם חמאה במיקרוגל ומוסיפים לה 2 שיני שום כתושות עם מספר עלי פטרוזיליה קצוצים דק ומורחים על חתיכות הבגט כדקה לפני שמוציאים את הבגטים מהתנור, ומכניסים אותם לתנור לדקה נוספת. אפשר לפזר על חתיכות הבגט גם גבינה צהובה מגורדת או פרמזן איכותי.
מחפשים מרקים מחממים לימי החורף הקרים? אנו ממליצים על מרק עדשים כתומות פשוט וטעים להפליא. ואל תפספסו את אחד המרקים הבריאים מרק גריסים מגריסי פנינה של סבתא.

מרק בצל צרפתי מעולה קל ופשוט עם המון בצל. מתכון מרק הבצל שלנו מוקרם אך בקלות אפשר לא להוסיף את הגבינה ולהפוך אותו למרק בצל פרווה. מרק בצל מתכון קל ופשוט.
- 4 בצלים גדולים פרוסים לעיגולים או לחציי עיגולים
- 4 כפות שמן זית
- 2 כפות אבקת מרק בצל
- 2 כפות אבקת מרק פטריות
- 2 כפות אבקת מרק עוף
- מלח פלפל שחור לפי הטעם
- 4 ליטר מים
- חותכים את הבצל לעיגולים דקים או לחלופין, ניתן לחתוך את הבצל לחצי ואז לפרוסות דקות.
- בסיר גדול (שמכיל לפחות 4 ליטר מים) יוצקים את שמן הזית ומטגנים על אש בינונית את הבצל עד להזהבה.
- קחו אויר וזמן, טיגון הבצל אורך כחצי שעה אפילו יותר. זה שווה את זה, תאמינו לי ואל תעשו קיצורי דרך, תנו לבצל את הזמן שלו, לאט, על אש בינונית, אש גבוהה מדי תשרוף אותו, המטרה שלנו היא להזהיב ולקרמל.
- טיפ קטן – בכדי להשחים את הבצל במהלך הטיגון, יש להרטיב את הידיים ולהתיז את המים לתוך הסיר עד שתשמעו "פסס". לא תאמינו כמה זה עוזר לבצל "לקבל" צבע.
- לאחר שהבצל הזהיב הוסיפו את המים ובשלו עד שרותח. בקערה קטנה עם מים רותחים, ערבבו היטב את אבקות המרק המלח והפלפל השחור ושפכו לסיר המרק, ערבבו היטב לספיגת הטעמים.
- את המרק מבשלים על אש נמוכה כחצי שעה.
תוספות ושדרוגים
ניתן להוסיף למרק ענף טימין לתת תוספת טעם.
ניתן להחליף את הטימין בעלה סלרי למי שאוהב.
ניתן להוסיף שן שום כתושה.
יין לבן הוא ענין של טעם – ו"על טעם וריח אני לא מתווכח" אצלנו הילדים לא אוהבים את החמצמצות שנותן היין למרק.
תוספות שמוסיפות (ולא כדאי לוותר עליהן)
בקערה קטנה יש להמיס 25 גרם חמאה, 2 שיני שום כתושות ופטרוזיליה קצוצה ולערבב היטב.
לפרוס בגט לעיגולים ולקלות בתנור שחומם מראש, לאחר שהבגט הזהיב יש למרוח אותו בחמאה המתובלת להכניס לתנור החם לעוד כ- 2 דקות.
ניתן גם להכין צנימים עם גבינה צהובה מגוררת.
כתיבת תגובה