פאייה עוף ספרדית זו ארוחה שיכולה לרכז את כל המשפחה סביב השולחן. זו ארוחה משפחתית נהדרת ליום שישי בערב שכולם בבית.
יש המון מתכוני פאייה ספרדית, המתכונים משתנים בהתאם לאיזורים בספרד. המצרכים משתנים מאזור לאזור בעיקר מרכיב הבשר. איזורים בקרבת החוף יכינו בדרך כלל פאייה עם פירות ים: שרימפס, קלמרי וצדפות ואיזורים במישור ובהרים יכינו פאייה עם בשר עוף.
מתכון פאייה ולנסיה אמיתי מסורתי מכינים מחלקים של בשר עוף יחד עם בשר ארנבת, הבשר מטוגן היטב במעט שמן זית עם ירקות ירוקים טריים, מספר שיני שום, אורז ותבלין שבלעדיו בספרד לא מכינים פאייה – זעפרן. במתכון שאנחנו משתפים היום הוספנו עוד בשר עוף במקום בשר הארנבת.
זהו אחד המאכלים הלאומיים של ספרד זהו מאכל נפוץ שאוכלים בחגים ובחגיגות. מקורו של השם "פאייה" הוא מחבל הארץ ולנסיה שבספרד והמשמעות של המילה בוולנסית היא "מחבת". ישנם הרבה מאוד גרסאות לפאייה אך ישנם שלושה מרכיבים שפאייה אמיתית לא תהיה שלמה בלעדיהם והם אורז, תבלין זעפרן ושמן זית.
את הפאייה שלנו נכין היום מבשר עוף, זה עוף שלם שחתכנו לחלקים קטנים שיהיה נעים וכיף לאכול אותם. חלק מהחלקים השארנו עם עור ולחלקם הסרנו את העור, חלק עם עצמות וחלק בלי (הסרנו את העצמות הקטנות שיכולות להיות מסוכנות). העור נותן לתבשיל טעם משגע של שומן עוף, הירקות בפאייה יהיו: ארטישוק טרי בעונה, שעועית רחבה טריה שחתכנו לחצאים, שעועית ירוקה רגילה, עגבניות מגורדות על פומפיה או עגבניות מרוסקות מקופסאת שימורים, ומספר שיני שום. כמובן לכל זה נוסיף אורז ותבלינים, בראש עומד תבלין זעפרן מיוחד ויוקרתי, פפריקה מעושנת ומלח ים בכדי לתת לכל המנה ארומה נהדרת.
בעזרת הסרטון המצורף תוכלו לעקוב אחר השלבים:
הערה קטנה, פאייה ספרדית לא נחשבת אמיתית ללא תבלין הזעפרן. אני בדרך כלל מוסיף כ 1/2 גרם זעפרן. לזעפרן טעם מיוחד שמעשיר כל תבשיל אך זהו טעם דומיננטי ולכן מומלץ למי שלא רגיל לטעמו של הזעפרן לשים קצת פחות מהמקובל. את תבלין הזעפרן "פותחים" לפני שמכניסים אותו לתבשיל ולאוכל בכדי לחזק את הטעם והארומה. הדרך הנפוצה "לפתוח" את הזעפרן היא להכניס את הכמות הרצויה לכוס מים חמים ולהשאיר את הכוס בצד מספר דקות עד שמתקבל צבע כתום עשיר, את הנוזל יחד עם התבלין מוסיפים לתבשיל. ישנם מספר סוגי זעפרן איכותיים, הנחשבים הם: זעפרן ספרדי, זעפרן אירני וזעפרן הודי מחבל קשמיר.
פאייה עוף היא ארוחה שלמה ואין צורך בתוספות מקובל מאוד להגיש את המנה עם פלח לימון בלבד לצד המנה.
מנות נוספות נהדרות עם עוף שלא כדאי לפספס: חזה עוף בטמפורה ברוטב צ'ילי חמוץ מתוק, עוף עם שעועית ירוקה ורוטב עגבניות, עוף בתנור נימוח בפה עם עור פריך קריספי, ומנה שממש מזכירה פאייה עם עוף: מתכון לתבשיל עוף עם אורז וחומוס מנה עיקרית נהדרת.
החלטתם להכין פאייה? ידעו אותנו! השאירו תגובה, כדי שנוכל לראות מה אתם חושבים, עדכנו איך יצא לכם. ואל תשכחו לשתף שכולם יהנו! אתם יותר ממוזמנים לבקר אותנו בעמוד האינסטגרם שלנו בכתובת: easy_recipes_israel ובעמוד הפייסבוק EasyRecipes.

- 1/2 1 קילו חלקי עוף כרעיים,שוקיים, כנפיים
- 250 גרם שעועית ירוקה רחבה
- 250 גרם שעועית ירוקה עדינה
- 4 שיני שום כתוש
- 2 עגבניות מגורדות על פומפיה אפשר משימורים
- 4 לבבות ארטישוק קפואים מחולקים לרבעים רצוי להשתמש בטרי בעונת החורף
- 1 כף פפריקה אדומה מעושנת
- 1 כף מלח ים
- 4 כפות שמן זית
- 1/2 גרם זעפרן
- 1/2 3 כוסות ציר מרק עוף 2 כפות מרק עוף עם 1/2 3 כוסות מים
- 2 כוסות אורז לבן רגיל לא בסמטי
- 3 גבעולי רוזמרין לא חובה
- במחבת גבוהה (אפשר גם בסיר רחב שוליים) מוסיפים שמן זית יחד עם כף מלח ים.
- לוקחים את חלקי העוף ומטגנים אותם היטב כ 10 דקות בערך מכל צד עד שהם משחימים בשני הצדדים.לאחר השחמת העוף מוסיפים את השעועית העדינה והשעועית הרחבה וממשיכים לטגן את הכל יחד 5 דקות נוספות.
- זה הזמן להשרות את תבלין הזעפרן במים חמים. לוקחים 1/2 כוס עם מים רותחים ומכניסים פנימה את תבלין הזעפרן ומניחים בצד.
- מוסיפים פפריקה, שום ומערבבים הכל יחד, מוסיפים את העגבניות וחתיכות הארטישוק ושוב מערבבים הכל יחד.
- מכינים את הנוזלים, אם יש לכם ציר מרק מוכן זה מעולה, אם לא תרתיחו 1/2 3 כוסות מים ותוסיפו 2 כפות גדושות של אבקת מרק עוף. את המרק המוכן צקו לתוך המחבת.
- ערבבו מעט והוסיפו את הזעפרן יחד עם המים שהוא ישב בהם.
- הוסיפו את האורז, הזיזו את המצרכים מעט, פנו מקום בסיר לאורז, ובעדינות הזיזו את המצרכים במחבת כך שהאורז כולו יכוסה בנוזלים.
- הגביהו את הלהבה ללהבה גבוהה והניחו לפאייה להתבשל במשך 10 דקות ללא מיכסה. מבלי לגעת במחבת מבלי לערבב!
- לאחר 10 דקות כסו את המחבת עם המכסה הנמיכו את הלהבה והשאירו את התבשיל למשך 5 דקות נוספות לאחר 5 דקות כבו את האש.
לאחר שכיביתם את האש, השאירו את המחבת סגורה למשך 5 דקות נוספות והגישו את הפאייה עם פלח לימון בדיוק כמו שמגישים אותה בספרד.
את הפאייה מומלץ להגיש עם פלח לימון ליד המנה.
אם יש לכם מספר ענפים של רוזמרין כדאי מאוד להכניס אותם למחבת ב 5 דקות האחרונות בהם האורז נח (סעיף 10 במתכון). רוזמרין אפשר להשיג היום כמעט בכל גינה ציבורית.
מומלץ לצפות בסרטון המצורף, הוא בהחלט עושה סדר בתהליך הכנת הפאייה.
Meir
excelent