אתם עומדים להכניס את המתכון הזה לרשימת המועדפים שלכם, אני מבטיח לכם שלא תשכחו את הטעם והפריכות לאורך זמן. זהו מתכון אמיתי להכנת ספנקופיטה יוונית! בצק פילו קריספי זהוב במילוי תרד קצוץ ותערובת של גבינות.
רגע לפני שאתם מתחילים לעבוד עם בצק הפילו, ממש שניה לפני ההכנה, לאחר שיש לכם את כל המצרכים אני ממליץ לכם להיכנס לאוירה יוונית, אין יותר טוב מאשר מוזיקה יוונית אוטנתית שמתנגנת ברקע בזמן שאתם מכינים ספנקופיטה.
ספנקופיטה הוא אחד המאכלים האהובים עלי! לא זכור לי שחגגנו את שבועות בלי המאפה המיוחד הזה. שמדברים ארוחת חג שבועות כמעט ואין למאפה בצק פילו מתחרים, המתחרה היחידה שעומדת לידו בחג השבועות היא עוגת גבינה אפויה שאנחנו מכינים, מדובר בקינוח המושלם לחג.(אם עדיין לא חשבתם על קינוח אל תפספסו, ממש מומלץ).
אם היו מבקשים ממני לנסות ולתאר במילים את המאפה המיוחד הזה, ככל הנראה הייתי עונה שמדובר ב"בצק פילו פריך וקריספי בטירוף עם מלית גבינה ותרד" ובמידה רבה, התיאור די מדויק. מדובר בסוג של פאי שעשוי מבצק פילו פריך מאוד בצבע זהוב עם מילוי המשלב גבינת פטה, מסקרפונה ותרד. חלק מכינים ספנקופיטה בצורת משולשים או סיגרים, אבל אני מעדיף את המראה הקלאסי בלי הרבה התעסקות הכי פשוט הכי קל הכי טעים.
המרכיבים העיקריים המשמשים למילוי הם גבינת פטה ותרד ואותם תמצאו כמעט בכל מתכון, אבל לא פחות חשוב להוסיף עשבי תיבול טריים כמו שמיר, פטרוזיליה ובצל שמוסיפים המון טעם.
יאללה מתחילים, לא לשכוח מוזיקה יוונית ברקע.. מכינים את כל המצרכים שיהיו פרוסים לפנינו על השולחן ובהישג יד.
המרכיב הכי חשוב במתכון הוא עלי בצק הפילו! אם תעבדו נכון עם הבצק המנה תצא פריכה וקריספית. אין ממה להתרגש מעבודה עם בצק פילו. במיוחד במתכון כמו שלנו שמניחים הכל בתבנית שטוחה לא צריך לחשוש מעלי פילו שנקרעים, ההפך לפעמים דפי בצק פילו קרועים יתנו למנה מראה מיוחד.
איך עובדים עם בבצק פילו?
- הכי חשוב, להפשיר בצק פילו לילה לפני השימוש במקרר (להשאיר אותו ארוז סגור). לא להוציא את בצק הפילו מהאריזה עד דקות לפני השימוש.
- בצק פילו לא מכיל שומן בכלל, הוא מורכב מקמח ומים בלבד ולכן הוא מתייבש מאוד מהר. בכדי למנוע את התייבשות הבצק לוקחים מגבת גדולה סופגים אותה במים וסוחטים אותה היטב. את החבילה של עלי הפילו יש להניח על המגבת ולגלגל הכל יחד כמו רולדה למשך 3 דקות. הפעולה הזו תכניס לחות לבצק והדפים יהפכו נוחים לעבודה.
- לאחר שהכנסנו קצת לחות לדפי הפילו, מניחים את חבילת הדפים פתוחה על השיש או על השולחן ובעזרת המגבת מכסים אותה. מוציאים דפים בהתאם לצורך ודואגים שהחבילה שנשארת בצד תהיה תמיד מכוסה.
- בדרך כלל בעבודה עם דפי פילו נדרש למקם מספר דפים אחד על השני, בבצק הפילו אין שומן (כבר אמרנו) אנו נספק לבצק את השומן הנדרש בכדי ליצור הפרדה בין הדפים, למנוע הדבקות ובכדי שהוא יצא קריספי ופריך. יש שני דרכים מקובלות, הראשונה למרוח שכבה דקה מאוד של חמאה מומסת בין כל דף ודף, והדרך השניה היא להשתמש בספרי שמן.
נראה לי שאתם מוכנים לעבוד עם בצק פילו! עדיין חוששים? כדאי לכם להציץ במדריך: איך עובדים עם בצק פילו בלי לפחד.
למה לצפות ממאפה בצק פילו עם תרד והגבינה?
- קל מאוד להכנה
- מאוד פריך
- קריספי בטרוף
- גבינתי
- טעים אש
- חגיגי מאוד
ספנקופיטה (פאי תרד יווני) Spanakopita , בצק פילו עם תרד וגבינה הוא מאפה נהדר. מדובר באחד המאכלים היוונים הנפוצים ביותר. זו מנה נהדרת המתאימה לכל שעה ביום, היא מתאימה כמנה עיקרית או משהו לחטוף במהלך היום. פשוט טעים!
בגלל שילוב הגבינות והתרד והיותו חלבי, המאפה מתאים מאוד לחג שבועות ממש כמו בואיקוס בולגרי, לחמניות קטנטנות עשירות בגבינות.
אם אתם מעוניינים במתכונים נוספים לחג שבועות אני ממליץ לכם לא לפספס את המתכונים:פשטידת פטריות עם גבינות ובצל מהירה וקלה להכנה, שבלולי שמרים מלוחים קלים להכנה עם גבינות וזעתר, פשטידת ברוקולי קלה ופשוטה להכנה בשילוב גבינות, פסטה ברוטב שמנת פטריות מתכון פשוט בקלי קלות, בלינצ'ס גבינה הונגרי אוורירי וטעים להפליא ואחרון להפעם פשטידת קישואים עם גבינות ובצל קלה להכנה.
אם החלטתם להכין את המתכון הזה (בהחלט מומלץ), ידעו אותנו! השאירו תגובה, כדי שנוכל לראות מה אתם חושבים, עדכנו איך יצא לכם. ואל תשכחו לשתף!

ספנקופיטה, מאפה מבצק פילו עם תרד וגבינות טעים טעים וביוונית ספנקופיטה, פשטידה יוונית או פאי עם תרד קצוץ וגבינת פטה, תקראו לזה איך שמתחשק לכם.
- 800 גרם תרד טרי אפשר להשתמש בתרד קפוא.
- 300 גרם גבינת פטה מפוררת ביד
- 3/4 כוס גבינת מסקרפונה
- 3 ביצים
- 1 בצל גדול
- 8 יחידות (דפים) של בצק פילו מופשרים ראה טיפים בפוסט
- 2 כפות גדושות של שמיר קצוץ
- 1 כפית פלפל שחור טחון דק
- 1 כפית מלח שטוחה
- 100 גרם חמאה מומסת
- ¼ כוס חלב
- 2 כפות שמן זית
- הכינו מראש: תבנית פיירקס בגודל 25 על 40 סנטינטר או תבנית חד פעמים בגודל דומה. מחבת עמוקה, מברשת למשיחת חמאה מומסת.
- נתחיל עם הכנת המלית, התרד, אם אתם משתמשים בתרד קפוא, אתם יכולים להפשיר אותו ומיד לאחר מכן לקצוץ אותו ולהמשיך לשלב מספר 2 במתכון(לפעמים שלחוצים ואין זמן זה יופי). אם אתם משתמשים בתרד טרי בהתאם להמלצות שלנו השלב הראשון יהיה לנקות את התרד מגבעולים מיותרים ולאחר מכן להעביר אותו שטיפה בכדי להסיר שאריות חול ואפילו ריסוס. לאחר פעולת השטיפה יש למלא סיר עם מים ולהניחו על להבה גבוהה עד לרתיחה. לאחר הרתיחה הכניסו את התרד למשך 2 דקות עד שהעלים הופכים למקומטים וצבעם ירוק עז, מיד לאחר מכן העבירו את העלים למסננת בכדי להגיר את המים. לאחר מספר דקות במסננת שהעלים התקררו יש לסחוט אותם היטב ולאחר מכן לקצוץ אותם. ממליץ לכם לקצוץ ממש מעט, מספיק כמה פעולות סכין וזהו.
- מחממים את שמן הזית במחבת עמוקה על להבה גבוהה עד שהוא חם. מוסיפים את הבצל ומטגנים אותו עד שהוא הופך לשקוף (בין 3 ל-5 דקות), מוסיפים את התרד הקצוץ ומערבבים יחד עד שאין נוזלים במחבת. את המחבת הניחו בצד למספר דקות במקום קריר שיתקרר.
- לאחר שעלי התרד והבצל התקררו אפשר להמשיך. הוסיפו ישירות למחבת את השמיר, את גבינת הפטה, ואת גבינת המסקרפונה המלח והפלפל, אם אתם בטוחים שהתערובת לא חמה הוסיפו 2 ביצים ערבבו הכל יחד והניחו בצד.
- המיסו את החמאה על להבה קטנה על הגז בסיר קטן. אפשר להמיס את החמאה לאחר שהנחתם אותה בקערה קטנה גם במיקרוגל תהליך שלוקח כדקה. את הקערה עם החמאה המומסת הניחו ליד התבנית.
- הכנת בצק הפילו לעבודה, פרסו את החבילה של בצק הפילו לאחר שהיתה במגבת לחה (ראו טיפים לעבודה עם בצק פילו בפוסט) על משטח העבודה, וכסו אותה במגבת הלחה.
- שלב בניית השכבות, טיבלו את המברשת בחמאה המומסת ושמנו במעט חמאה את התבנית. קחו דף אחד של בצק פילו (לא לשכוח לכסות את החבילה לאחר מכן) והניחו אותו בתבנית האפייה כך שישארו שוליים שעוברים את התבנית(ראו תמונות מצורפות). אם לא יספיק לכם דף אחד השתמשו בשני דפים כאשר כל דף מכסה חצי תבנית. מרחו את דף הפילו במעט חמאה וחזרו על הפעולה עם דף נוסף מהחבילה. חזרו על הפעולה הזו כך שיהיו לכם 4 שכבות של דפי פילו המכסים את תחתית תבנית האפיה ויוצרים בריכה ענקית למילוי.
- שלב הוספת המלית, את כל המלית מכניסים לתבנית ובעזרת כף או מרית סיליקון מרדדים באופן שווה עד שנוצרת לנו שכבה אחידה וישרה של מלית בתבנית.
- השכבה האחרונה של בצק הפילו, מקפלים את שאריות בצק הפילו של התבנית פנימה על המילוי. לוקחים דף פילו וחוזרים על סדר הפעולות שביצענו בסידור השכבות בתחתית. דף פילו שכבה של חמאה וכך הלאה עד שיהיו לכם 4 שכבות של דפי בצק פילו המכסות את כל המלית. את שאריות הבצק הסירו בעזרת סכין.
- חיתוך לפני כניסה לתנור, חיתוך לפני כניסה לתנור מאפשרת לנו לחתוך אחר כך את בצק הפילו בלי לסדוק את כל המאפה. חיתכו מראש את הגודל המתאים לכם בעדינות (מרובעים של 8 סנטימטר כל אחד).
- זיגוג אחרון לפני כניסה לתנור, נערבב היטב את הביצה שנותרה לנו יחד עם ¼ כוס חלב. את הבלילה הזו נמרח מעל הכל בעזרת המברשת ששימשה אותנו קודם.
- את המאפה יש לאפות במשך 70 דקות בטמפרטורה של 170 מעלות או עד שהחלק העליון מזהיב קריספי ופריך. אני ממליץ להמתין שהמאפה יתקרר מעט לפני ההגשה. נראה אותכם עומדים בזמן ההמתנה.
מיכל צנזור
יצא מעולה. הילדים והמבוגרים טרפו!
לאה
טעים מאוד! אבל חסר תבלינים ועשבים נוספים, נדמה שיש להכפיל את כמות המלח והפלפל.
EasyRecipes
היי לאה,
תבלינים הם עניין של טעם אישי וכך גם החריפות.
בנוגע למליחות צריך ממש להיזהר ולהיות מחושבים וזאת בהתאם למליחות של הגבינות בהם משתמשים.