לכולנו יש מידי פעם חשק עז לתבשילים המיוחדים ולמאכלים שגדלנו עליהם, אלה הם אותן מנות נהדרות שההורים שלנו וההורים שלהם הכינו שהיינו ילדים. לעתים קרובות אנחנו מוצאים את עצמנו מבקשים מהסבתא שלנו את המתכון המשפחתי לאיזה מאכל שאנו ממש חושקים ומתגעגעים אליו. אלה הם תבשילים שבדרך כלל לא הערכנו שהיינו ילדים אבל היום כבוגרים אנחנו ממש מתגעגעים אליהם.
זה בדיוק מה שקרה לנו והשבוע ממש חשקנו בכרוב ממולא. קשה להסביר את התחושה אבל איך שמזג האוויר מתחיל להתקרר אנחנו מתחילים לחשוב על תבשילים קצת יותר מורכבים שמפיצים ריחות ואווירה של חורף וחמימות. כרוב ממולא בשר ואורז הוא בדיוק המאכל המושלם לתקופה הזו, למרות שזה לא כתוב בשום מקום וכמובן שאפשר להכין כרוב ממולא בכול עונה וזמן.
כרוב ממולא בשר היא מנה אירופאית אותנטית, המאכל נחשב גם למאכל יהודי אשכנזי קלאסי. מה שמייחד את המנה הזו או יותר נכון מגדיר אותה הוא שילוב הטעמים. קשה לקבוע ממש ולהצביע על טעם ספציפי כי מדובר על שילוב מאוד מיוחד של טעמים חמוצים, מתוקים ומלוחים יחד אם מספר תבלינים שיוצרים יחד טעם ייחודי מאוד לתבשיל.
באופן אישי אני אוהב כרוב ממולא פחות מתוק ויותר חמצמץ. חלק גדול מהמתכונים נוטים להיות מתוקים ולפעמים מתוקים מאוד. אני מעדיף ממולאים ברוטב חמצמץ עם מתיקות עדינה. בכדי ליצור את השילוב החמצמץ הזה אנחנו מוסיפים כרוב כבוש והמתיקות מגיעה בעיקר מרסק העגבניות. רוצים להוסיף לתבשיל שלכם מתיקות? אפשר להוסיף כף סוכר רגיל או חום ישירות לרוטב.
יתכן וחלק מכם חושש מאופן ההכנה של הממולא עצמו וההתעסקות שבעלי הכרוב. אני אומר לכם אל חשש זה מאוד פשוט וקל. בעזרת האנימציה שלפניכם אתם יכולים לקבל מושג על הדרך בה אנו מגלגלים את עלי הכרוב, במתכון עצמו נתייחס גם לדרך בה יש לטפל בכרוב עצמו.
המלצת הגשה – הכי יפה ונוחה היא להניח את הסיר עם הממולאים במרכז השולחן וכל אחד לוקח לעצמו כמה יחידות שהוא רוצה לצלחת. כרוב ממולא אפשר להגיש עם תוספות של ירקות מבושלים, אורז לבן וכמובן פירה.
טיפ אישי ומומלץ למי מכם שלא שומר כשרות, שהממולא כבר מוכן ומוגש בצלחת, פתחו אותו לאורך והניחו מעליו כף שמנת חמוצה. כן תתפלאו ככה אוכלים כרוב ממולא הונגרי אמיתי!
לכל משפחה יש את הדרך שלה להכין כרוב ממולא וכל אחד מכין את התבשיל מעט שונה… ולדעתי זה גם חלק מהכיף. לפניכם הגרסה הקלה שלנו לכרוב ממולא בשר עם אורז, בני הבית אוהבים אותו מאוד. זו מנה נהדרת לחודשי הסתיו והחורף. מנה דלת פחמימות, עשירה בחלבון וסיבים תזונתיים.
אוהבים ממולאים? אנו ממליצים לכם לבדוק גם את המתכון הנפלא הזה: פלפלים ממולאים עם בשר ואורז.

כרוב ממולא בשר ואורז טעים בטירוף בקלי קלות! כרוב ממולא בשר היא מנה עיקרית אירופאית אותנטית, המאכל נחשב גם למאכל יהודי אשכנזי קלאסי.
- 1 כרוב לבן גדול רצוי באלדי
- 700 גרם בשר טחון
- ¾ כוס אורז
- 1 בצל גדול מגורד גס
- 4 שיני שום כתושות
- 1 כפית מלח
- ½ כפית פלפל
- 1 כף פפריקה מתוקה
- 2 כפות שמן
- 2 בצלים גדולים קצוצים
- 1 קופסא כרוב כבוש
- 2 קופסאות רסק עגבניות
- 1 כף פפריקה מתוקה
- 1 כפית מלח
- 1 כף אבקת מרק עוף
- השלב הראשון יהיה להכין את העלים למילוי. אנחנו צריכים לרכך את עלי הכרוב שיהיה לנו נוח לגלגל אותם. יש להוציא את הליבה של הכרוב בעזרת סכין חדה ולהכניס את הכרוב לסיר עמוק עם מים רותחים. לאחר מספר דקות להתחיל להפריד את העלים אחד אחד בעדינות בלי לקרוע אותם ולקרר. רצוי לחתוך את החלק הקשה במרכז העלה, בכדי שיהיה קל יותר לגלגול. את שאריות עלי הכרוב לא זורקים אנו נשתמש בהם עוד מעט.
- בקערה גדולה מערבבים את חומרי המלית של הבשר. מגרדים על פומפיה גסה את הבצל וסוחטים היטב, מוסיפים את שיני השום הכתושות, הבשר, האורז והתבלינים (מלח, פלפל פפריקה) ומערבבים היטב.
- מילוי העלים: יש להניח קציצת בשר במרכז העלה (דוגמאת קבב) ולקפל קיפול אחד פנימה, לאחר מכן מקפלים את השוליים, כל פעם אחד כלפי פנים ואז קיפול נוסף לסגירה. (ראה אנימציה מצורפת)
- מניחים את הממולאים על צלחת כשהתפר כלפי מטה.
- בינתיים מכינים את הרוטב. מחממים שמן בסיר גדול ומטגנים את הבצל הקצוץ עד להזהבה. קוצצים דק את שאריות הכרוב ששמרנו ומוסיפים לסיר יחד עם קופסאת כרוב כבוש שטוף ומסונן מנוזלים. מוסיפים את קופסאות הרסק ומערבבים קלות, מניחים את עלי הכרוב הממולאים אחד ליד השני בצורה צפופה, מכסים במים וטועמים לתיקון טעמים. מי שאוהב יכול להוסיף בשלב הזה כף סוכר חום להוספת מתיקות לתבשיל.
- מניחים צלחת גדולה על עלי הכרוב בכדי ליצור לחץ על הרולים של הכרוב. כך שהם לא יתנפחו ויפתחו בזמן הבישול ומבשלים על אש נמוכה שעה וחצי.
כתיבת תגובה