גולת הכותרת של ארוחת ערב יום שבת וארוחת חג היא מנת בשר עשויה היטב. אצלנו בחג תמיד יגישו תבשיל צלי בקר, גולש בשר, או צלי קדרה. תבשיל בשר הוא מנה עיקרית מצוינת ואפשר לתכנן סביבו את כל התוספות, התוספות צריכות להשלים את המנה. תוספות שמתאימות לתבשיל צלי בקר עשוי טוב ברוטב פטריות עשיר יכולות להיות: אורז לבן, פירה ובצקיות שונות כמו נוקרלי וקרפלך.
בחירת הבשר לתבשיל צלי בקר חשובה מאוד, בהתאם לנתח הבשר נקבע גם את זמן הבישול, חישוב נכון של זמן הבישול יאפשר לנו לתכנן מראש את סדר הכנסת המצרכים לתבשיל לפי משך זמן הבישול שהמצרכים הנלווים צריכים. לדוגמא אם בחרנו נתח בשר שמשך הבישול שלו הוא כשעתיים ונרצה להוסיף לתבשיל גם תפוחי אדמה אז את תפוחי האדמה נכניס כ 40 דקות לפני תום הבישול של הבשר. בדרך זו תפוחי האדמה יהיו מוכנים, הם יישארו שלמים ובעלי צורה יפה ולא יתפוררו. לצורך הכנת צלי הבשר שלנו אנחנו נשתמש בנתח בשר בקר מספר 5 הנקרא גם בשר כתף.
את צלי הבשר שלנו נכין מבשר כתף טרי פרוס לפרוסות ברוחב של סנטימטר ממש כמו שהכנו את המנה הנהדרת צלי בקר ביין אדום עם ארטישוק ירושלמי. אתם יכולים לבקש מהקצב שלכם לפרוס את הבשר או לפרוס אותו לבד לפני הבישול. משך זמן הבישול של תבשיל הצלי החגיגי יהיה כשעתיים וחצי על הכיריים או כשלוש שעות בתנור.
השלב הראשון בהכנת צלי הבקר הוא להכין את כל המצרכים מראש למרות שיש לנו זמן להכין את המצרכים בהדרגה אני אוהב להכין אותם מראש ולגמור עם הבלגן מה שמאפשר לי לעבור להכנת התוספות והקינוחים.
את פרוסות הבשר רצוי לטגן בשמן לפני הבישול, אני גם מקמח את הפרוסות במעטפת דקה של קמח שיוצר סביב החתיכות קרום פריך לא מורגש או נראה לעין לאחר הבישול אך שומר על העסיסיות של פרוסת הבקר. את פרוסות הבקר אפשר לטגן בסיר עצמו או במחבת נפרדת במעט שמן.
לאחר הטיגון מעבירים את בשר הצלי לסיר גדול ועמוק, בשמן שנותר לנו מטיגון הבשר מטגנים את הבצל. את הבצל נוסיף יחד עם השמן לסיר.
במקביל נוסיף את המרק היין והתבלינים ונבשל הכול על להבה קטנה למשך שעה וחצי לפחות. חשוב מאוד להקפיד על רתיחה קטנה ומדי פעם לבדוק שהבשר לא נדבק לתחתית הסיר.
נוסיף לתבשיל את הפטריות ירקות השורש וכול מה שבה לכם, נטעם תיבלון, נתקן לפי הטעם ונאפשר לתבשיל 30 דקות נוספות על הכיריים או בתנור.
את צלי הבשר אפשר להגיש ישירות לצלחות האורחים או בכלי הגשה שיונח במרכז השולחן למראה חגיגי יותר.
שאתם קוצרים מחמאות על צלי בשר בקר שהכנתם אל תשכחו מאיפה המתכון ואל תשכחו לתת לאורחים את המתכון בלי להתקמצן.

תבשיל צלי בשר בקר עם יין ורוטב פטריות. תבשיל חגיגי מתאים במיוחד לארוחת ערב שבת או חג.
- 1 קילו בשר בקר כתף 5
- 1 כוס קמח
- 3 כפות שמן לטיגון
- 2 בצלים גדולים פרוסים
- 1 כוס יין אדום איכותי
- 1 כוס מרק פטריות מוכן (לערבב כף אבקת מרק פטריות בכוס מים רותחים)
- 2 ראשי שום
- 2 עלי דפנה
- 2 כפיות מלח
- 1/2 כפית פלפל חריף שחור גרוס עבה
- 2 גזרים פרוסים
- 2 שורשי פטרוזיליה פרוסים
- 10 פטריות שמפיניון גדולות חתוכות לרצועות
- על להבה בינונית מניחים מחבת עמוקה ובוזקים את שמן הטיגון פנימה.
- מייבשים היטב בעזרת נייר סופג את חתיכות הבשר. לאחר הייבוש מקמחים את חתיכות הבשר משני הצדדים. מטגנים את הבשר כשתי דקות מכול צד. שהבשר מוכן מוציאים אותו ישר לסיר עמוק וגדול.
- בשמן שבו טיגנו את הבשר מטגנים את הבצל עד להזהבה. לאחר שהבצל מוכן מוסיפים אותו לסיר. נוסיף את מרק הפטריות, היין, עלי הדפנה, שני ראשי שום והפלפל החריף ונבשל הכול יחד על להבה קטנה למשך שעה וחצי לפחות. אם חסר לכם נוזלים אפשר להוסיף עוד כוס מים רותחים. במשך זמן הבישול יש לבדוק שהבשר לא נדבק ולהזיז אותו מידי פעם ממקום למקום.
- לאחר שעה וחצי של בישול מוסיפים את הגזר, שורשי הפטרוזיליה ופטריות השמפיניון החתוכות. זה הזמן גם להוסיף את המלח. ממשיכים לבשל את התבשיל כחצי שעה נוספת על הכיריים. למי מכם שמעוניין אפשר בשלב הזה להעביר את הסיר לתנור למשך שעה.
לאחר הבישול הראשוני מיד עם הכנסת הירקות אפשר להעביר את הסיר לתנור בטמפרטורה של 180 מעלות. אם אתם מכניסים את הסיר לתנור יש צורך להוסיף לזמן הבישול 1/2 שעה נוספת.
אלונה
היי:) אתר נפלא. מעורר רצון לטוס למטבח לבשל. משום מה לא מצליחה להעתק כ ל WORD למשל,
כדי להדפיס ללא הצילומים. האם אפשרי?
תודה וחג שמח,אלונה
EasyRecipes
הי אלונה,
תודה רבה על המחמאות.
בשלב הזה אין אפשרות להעתיק חומר מהאתר.
אנו עובדים על לחצן הדפסה ישירה למתכון ללא התמונות והשדרוג אמור להיכנס בקרוב.
המשך גלישה נעימה
אורית
היי רציתי לשאול ששמים את הסיר בתנור עם מכסה ? או בלי ?
EasyRecipes
היי אורית,
כן, הסיר נכנס לתנור עם המכסה. יש לדאוג שהמכסה לא כולל חלקים שלא עמידים בחום. ובמידה ויש כאלה אפשר להסיר אותם (בורג קטן בדרך כלל).
דליה
בדיוק המתכון שחיפשתי. תודה
האם אפשר להכין יום-יומיים מראש ולחמם?
EasyRecipes
הי דליה,
אפשרי להכין מראש ולחמם.
מומלץ לא לחמם במיקרו! את כל הסיר רצוי לחמם על להבה נמוכה.
בהצלחה ובתאבון.
אורית
טוב, כרגע הורדתי מהאש, הכנתי למחר לערב חג. יצא מעולה וקל (למרות שלא היו לי עלי דפנה.. :-)). מקווה שנצליח להתאפק עד מחר.
תודה!
EasyRecipes
הי אורית,
אני שמח לשמוע שיצא מעולה והלך לך בקלות.
חג שמח ובתאבון!
הילה
זה לא נשאר יפה כמו אצלך
אבל יצא טעיםםםם
תודה ושבת שלום 😉
מירב דדון
בדיוק המתכון שחיפשתי! תודה רבה.
מעונינת לקבל מתכונים דיאטטיים, גם למנות עיקריות וגם לתבשילי או מאפי ירקות. האם יש לכם כאלה? בתודה מירב.
חנה קרמר
חשוב מאד – הנתח נקרא ״צלי כתף״ זה מספר 5 עם פס הסחוס באמצע. נתח שיוצא עסיסי וטעים בבישול ארוך. ה״כתף״ זה משהו אחר. פחות עסיסי.
לא להתבלבל. תהנו
יהלי
היי.
תודה על המתכון המושקע.
אין לי שורש פרוזליה.לוותר על ההכנה?יש תחליף במקומו???תודה
EasyRecipes
היי יהלי,
אפשר להכין את התבשיל ללא שורש. אכן בימי הקייץ החמים קשה למצוא שורש איכותי.
מיכל
מתכון פשוט ולא מורכב ( כמו שחששתי בהתחלה..)
יצא טעיםםםםם ונראה בדיוק כמו בתמונות! תודהההה
איריס כרמי
האם יש לכסות את הסיר במכסה בזמן הבישול ?
EasyRecipes
היי איריס,
כן, יש לכסות את הסיר בזמן הבישול.
ענתי
מהמם וטעים. אפשר לוותר על היין? תודה.
EasyRecipes
היי ענתי
אפשר בהחלט לוותר על היין למרות שהוא מוסיף ארומה ונפח למנה.
רעיון, במקום יין אפשר להכניס בקבוק בירה לתבשיל.
חיים
תודה על המתכון , לגבי היין – צריך יין מתוק או יבש/חצי יבש ?
EasyRecipes
היי חיים,
יין אדום יבש או חצי יבש יתאים בהחלט.
שירי
הי, האם ניתן לוותר על מרק פטריות ולשים רק מים במקום? נתקעתי בלי אבקת המרק (-:
EasyRecipes
היי שירי
אפשח בהחלט. ממליץ לך להוסיף טיפה מלח או לטעום אם חסר מלח.
גלית
הי,
כתבתם מרק פטריות מוכן.
למה הכוונה?
אשמח לכמויות מדוייקות בבקשה.
EasyRecipes
היי גלית,
עידכנתי את המתכון שיהיה ברור יותר לקוראים.
הכוונה היא לערבב כף גדושה של אבקת מרק פטריות עם מים רותחים.
בהצלחה!
יעל
שלום ושנה טובה. האם אפשר להכין את המתכון הזה מפילה מדומה (מס' 6)?
EasyRecipes
היי יעל
אפשר בהחלט להכין את תבשיל צלי הבקר עם פילה מדומה מספר 6.